Specialitatea medicina interna acopera o gama larga de afectiuni care afecteaza organele interne ale corpului – inima, plamanii, tractul gastro-intestinal, ficat, rinichii si tractul urinar, creierul, coloana vertebrala, nervii, muschii si articulatiile.

Desi unele boli afecteaza in mod specific organe individuale, majoritatea bolilor comune – arteroscleroza, diabetul zaharat, hipertensiune arteriala si cancerul pot afecta mai multe organe ale corpului. De aceea, medicina interna gestionează un spectru larg de conditii care afecteaza adultii iar internistii sunt recunoscuti ca experti in  diagnosticarea si tratarea afectiunilor acute sau cronice, promovarea sanatatii si preventia bolilor.

Internistii sunt antrenati pentru a face fata oricarei probleme cu care se prezinta un pacient – indiferent de cat de comuna sau rara este, cat de simpla sau complexa pare. Ei sunt instruiti pentru a rezolva probleme de diagnostic incrucisat si pot gestiona boli cronice grave si situatii in care mai multe boli diferite pot aparea in acelasi timp. De asemenea, ei aduc pacientilor o intelegere a notiunii de wellness (prevenirea bolilor si promovarea sanatatii).

CUM SA VA PREGATITI PENTRU UN CONSULT

Inainte de o examinare este probabil ca medicul sa va puna o serie de intrebari. Acestea pot fi:

 • Care este simptomul principal care va aduce la medic sau problema medicala care va supara?
 • De cat timp aveti acest simptom?
 • Cat de des este si cand apare?
 • Ce, daca este ceva, pare sa agraveze simptomatologia sau starea dumneavoastra – de exemplu, activitatea, produse alimentare, pozitie, stress?
 • Ce, daca este ceva, pare sa amelioreze simptomatologia sau starea dumneavoastra – de exemplu, medicatie, activitate sustinuta?
 • Acest simptom este asociat cu alte simptome?
 • Alte persoane din familia dumneavoastra au avut probleme de sanatate similare?
 • V-ati adresat cu ceasta problema catre un alt medic sau institutie medicala? Daca da, va rugam sa incercati sa aduceti documentele medicale pe care le detineti in legatura cu aceasta simptomatologie.
 • De asemenea, medicul va va intreba adespre obiceiurile dumneavoastra (inclusiv despre consumul de alcool si de tigarete), ca si despre dieta.

CE SA ADUCETI LA PRIMA DUMNEAVOASTRA VIZITA

 • O lista cu medicamentele curente si cat luati din fiecare. Va rugam sa nu uitati sa mentionati si orice vitamine/suplimente alimentare, picaturi, anticonceptionale, medicamente neprescrise (automedicatie), precum si medicamente topice (pentru piele);
 • Radiografiile precum si alte rezultate ale investigatiilor sau analizelor medicale efectuate de dumneavoastra in privinta medicale curente;
 • Orice documente in legatura cu situatia dumneavoastra curenta;
 • Numele, adresa si numarul de telefon al medicului de familie.

LA CE SA VA ASTEPTATI

Medicul internist va va asculta cu atentie si probabil va va pune intrebari in legatura cu situatia dumneavoastra medicala actuala.

Va efectua o examinare atenta. Este posibil sa fie nevoie ca medicul sa recomande  recoltarea unor analize pentru un examen de laborator sau sa va recomande sa efectuati investigatii medicale.

Un examen complet  va include discutii despre istoricul medical personal si familial.

Medicul va va oferi o explicatie clara a starii dumneavoastra actuale de sanatate si va va ajuta sa luati deciziile necesare.

Prima vizita poate dura in medie 20 minute. Daca medicul a gasit o patologie care sa necesite un timp mai indelungat de examinare, atunci durata consultatiei va fi mai mare.

Daca va fi necesara o vizita de control, medicul va va informa in legatura cu aceasta.

SERVICIILE DE MEDICINA INTERNA DISPONIBILE IN VIA SANTE:

1 Consult initial 120
2 Control 70

Medic

Dr. Maria-Irina Ionescu

Medic specialist Medicina Interna